18 kwietnia 2024

Banany to owoce szczególnie cenione przez osoby trenujące, warto jednak znać ich podstawowe właściwości, aby mieć świadomość, jak mogą wpłynąć na stosowaną dietę. Ich głównymi atutami są duża zawartość witamin i minerałów, w szczególności potasu ważnego w przypadku osób zmagających się z nadciśnieniem. W bananie znajduje się bowiem aż 358 mg tego minerału pozwalającego na obniżanie ciśnienia, co jest istotną kwestią przy intensywnych treningach, które potrafią je znacznie podwyższyć. Banan zawiera także wszystkie najważniejsze witaminy z grup A, C, E, K i B, błonnik oraz inne składniki mineralne – magnez, fosfor i wapń. Banan kcal – czyli kaloryczność bananów potrafi się zmienić w zależności od stopnia dojrzałości owocu. Bardzo dojrzały banan może mieć aż 89 kcal na 100 g produktu, co sprawia, że nie jest on szczególnie polecany osobom intensywnie się odchudzającym oraz cierpiącym na cukrzycę. Indeks glikemiczny bananów to bowiem ponad 70, co może powodować znaczne skoki zawartości cukru we krwi.